Saturday, 03 October 2015 17:43

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ

Written by

Η κάρτα φιλάθλου είναι το αποκορύφωμα του φακελώματος εντός γηπέδου, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κοινωνικής καταστολής φυσικά. Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των αντιθέσεων στην κοινωνία μας η καταστολή έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, το γήπεδο και η κερκίδα των οργανωμένων οπαδών αποτελώντας κομμάτι ανυποταξίας και χώρο συνάθροισης της ανήσυχης νεολαίας δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το χώρο του κρατικού ελέγχου.

Οι κάμερες, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, οι κάρτες φιλάθλου δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο, ούτε ελληνικό. Ήδη τη δεκαετία του ’80 η Θάτσερ, με το περίφημο δόγμα Τέυλορ. Τα αποτελέσματα της ενασχχόλησης της Θάτσερ με το ποδόσφαιρο γνωστά. Η Τραγωδία στο Χίλσμπορο που σήμερα πια ξέρουμε πως υπεύθυνη ήταν η αστυνομία και στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους. Άλλα λιγότερα ‘’οπτικά’’ αποτελέσματα ήταν η ραγδαία αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και η αποκοπή του αθλήματος από τη λαϊκή μάζα. 

 

Κάτι πιο πρόσφατο είναι η ‘’Tessera del Tifoso’’ η κάρτα φιλάθλου στην Ιταλία. Δημιούργησε απίστευτα προβλήματα στα ultras group καθώς κατάφερε να τους διαιρέσει σε αυτούς που την δέχθηκαν και σε αυτούς που σταμάτησαν το γήπεδο. Μάλιστα στην Ιταλία την Tessera διαδέχθηκε μια ακόμη κάρτα που είναι υποχρεωτική για όποιον θελήσει να ακολουθήσει την ομάδα του στα εκτός έδρας παιχνίδια. Ωστόσο τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Στη γειτονική Τουρκία υπάρχει η ‘’Pasolig’’ ή αντίστοιχη κάρτα φιλάθλου. Οι οπαδοί καταγγέλλουν πως πίσω από την κατασκευή της υπάρχουν συγκεκριμένες τράπεζες και συμφέροντα που βγάζουν χρήματα καθώς η κάρτα έχει χρηματικό αντίτιμο για όποιον θελήσει να την αποκτήσει. 

Η δικαιολογία σε όλες τις χώρες, όπως και στη δική μας είναι πως η κάρτα φιλάθλου έρχεται για να καταπολεμήσει τη βία. Αλήθεια όλοι αυτοί οι πεφωτισμένοι πολιτικοί δεν έχουν διαβάσει ποτέ πως κοινωνία δίχως βία δεν υπήρξε ποτέ; Το γήπεδο και η κερκίδα είναι μικρόκοσμος της κοινωνίας και δεν ζει αποκκομένη από αυτή. Πως να σταματήσεις τη βία στο γήπεδο, όταν όλες οι κοινωνικές συνθήκες γύρω σου ουρλιάζουν βία. Σε ένα πέταλο που τα 2/3 είναι άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι, είναι άνθρωποι αποκλεισμένοι από αγαθά και υπηρεσίες, όταν στερούνται αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας στη καθημερινότητα τους πως φαντασιώνεται το κράτος πως θα πατάξει τη βία; Εκτός από οπαδός ένας άνθρωπος έχει ακόμη δέκα κοινωνικούς ρόλους. Είναι άνεργος, είναι εργάτης, είναι πατέρας κτλ. Για την ενδοοικογενειακή βία φταίει το γήπεδο; Για τις χιλιάδες αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια φταίνε οι οπαδοί; Για τη βία στα πανεπιστήμια και μάλιστα από νεολαίες κομμάτων που τάσσονται κατά της βίας φταίνε οι οπαδοί; Ας είμαστε λίγο σοβαροί... Το κράτος δεν ενδιαφέρεται να πατάξει καμία βία. Είναι ένα πρόσχημα. Δυστυχώς οι αφορμές που έχει πάρει κι από εμάς του οπαδούς δεν είναι λίγες. Όμως αυτή η ισοπέδωση είναι τρομακτική. 

Η κάρτα φιλάθλου έρχεται λοιπόν ως αποκορύφωμα της καταστολής απέναντι στους οπαδούς φιλοδοξεί να γίνει η ναυαρχίδα της μπατσοκρατίας στα πέταλα και στις κερκίδες. Θα μας βρείτε μπροστά σας όπως μας έχετε βρει παντού μέχρι τώρα. Το αντισυνταγματικό αυτό μέτρο θα καταρηφθεί ή δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη. Αν ψάχνετε για ενόχους και για το ποιοί γεννούν τη βία κοιταχτείτε σε καθρέφτες. Κανένας οπαδός δεν υπόγραψε κανένα μνημόνιο που καταστρέφει ζωές και στέλνει στην απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους. Κανείς πια δεν τρώει το παραμύθι σας για ασφάλεια και νομιμοφροσύνη. Πολεμάτε όποιους δεν μπαίνουν στο μαντρί και δεν γίνονται χαζοχαρούμενοι καταναλωτές και παλαμάκηδες.

Είμαστε οπαδοί, δηλαδή είμαστε άνθρωποι και θα παραμείνουμε και τα δυο. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΣ

 

Πρόσφατα σχόλια